torstai 3. syyskuuta 2015

Vaihtoehtoinen hoito ei paranna


Mediassa uutisoitiin erään suomalaisen julkkiksen surullinen seikkailu vaihtoehtoisissa hoidoissa. Syöpä ei parantunutkaan vaihtoehtoisten hoitomuotojen avulla vaan edessä oli paluu lääketieteen piiriin ja leikkaus. Ei ole tarpeellista ilkkua asialla, mutta juttu kertoo paljon nykyisestä ilmapiiristä. Luontaishoitojen ja vaihtoehtoisten hoitojen houkuttelevuus on lisääntynyt ja kriittisyys perinteistä lääketiedettä kohtaa on lisääntynyt. Siis ainakin iltapäivälehtien toimituksissa. Yleisön suuri enemmistö turvautuu edelleen perinteiseen lääketieteeseen , mutta sosiaalisen median ansiosta äänekäs vähemmistö on saanut suhteettoman paljon tilaa ihmisten ajatuksissa. Tämä näkyy esim. suhtautumisessa rokotuksiin.

Puhutaan vaihtoehtoisesta, täydentävästä lääketieteestä (engl. CAM) , mikä on harhaanjohtavaa koska kyse ei ole lääketieteestä lainkaan. Lääketiede on objektiiviseen tutkimukseen perustuvaa tutkimusta ja hoitoa. Käyttöön otettavat uudet menetelmät edellyttävä tieteellistä näyttöä sekä objektiivisesti mitattavia hoidon vasteita. Näin ei vaihtoehtoisten hoitojen piirissä ole.

Vaihtoehtoiset hoidot ovat saaneet vaikutteita antiikin homeopatiasta, new age- uskonnosta, keskiaikaisesta mystiikasta, itämaisista uskonnoista ja myös esikristillisistä uskomuksista.  Myös ihmisten luontainen uteliaisuus yliluonnollisiin ilmiöihin ruokkii tätä. Vaihtoehtohoidoilla voidaan saada placeboon verrattavia vaikutuksia esim. stressin hallitsemiseen ja mielihyvä tuottamiseen. Vakaviin sairauksiin niitä ei kuitenkaan tule käyttää. Niiden takia diagnoosi voi kohtalokkaasti viivästyä. Hoidoilla voi myös olla välittömiä haittoja: luonnonlääkkeillä on useita arvaamattomia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa.  Ne voivat heikentää tai vahvistaa lääkkeiden vaikutuksia vaarallisesti. Lisäksi joillakin kasvisuutteilla on maksatoksisia vaikutuksia. Näistä ei juurikaan puhuta luontaislääkekaupoissa tai –mainoksissa.  

Lääkärien pitäisi selkeämmin ja kuuluvammin puolustaa perinteistä lääketiedettä ja sen saavutuksia. Sen ansiosta elinikämme on pidentynyt ja monet sairaudet on saatu kuriin tai kokonaan kitketyksi ihmiskunnasta. Lääketieteestä on ollut meille niin paljon hyötyä, että meidän on helppo puolustaa sitä. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

”Tämä riitti minulle ” – miesten arvomaailma muutoksessa

Financial Times julkaisi alkuvuodesta 2024 tutkimuksen eri maiden nuorten arvoista. Sen mukaan miesten ja naisten arvot ovat erkanemass...