torstai 22. kesäkuuta 2017

Päiväkirjamerkintöjä matkalta – Japani, Tokio, osa II, Minuus



Yhteisöllisyys on varmaankin sisäänrakennettua japanilaisessa kulttuurissa. En tiedä onko se väkirikkaan yhteiskunnan selviytymisstrategia, mutta ainakin se toimii. Em. suunenäsuojus on oiva esimerkki yhteisöllisyyden merkityksestä. Kanssamatkustajista huolehditaan pitämällä kännykät äänettömällä eikä varsinkaan kailoteta kännykkään äänekkäästi. Tästä myös kuulutukset junissa ja metroissa muistuttavat säännöllisesti.  Ruuhkissa oman vuoron odottaminen ja ainakin omasta puolesta sujuvuuden takaaminen näyttävät olevan itsestäänselvyyksiä. 

Palattuani takaisin eurooppalaisen ja suomalaisen kulttuurin pariin, voin vain huokaista epätoivosta. Meillä yhteisöllisyys ei ole ollut enää aikoihin millään tavalla muotia. Bussissa takapenkin tyttölauma kailotti kännyköihinsä ja toisilleen niin että koko bussi raikui. Suomessa jonottaminen onnistuu aina välillä, mutta jonossa odottaminen ei onnistu ilman valitusta tai huokailua. Ja meidän itänaapurimmehan eivät osaa jonottaa ollenkaan.

Vähän väliä kirjoitetaan ihmisistä jotka ovat oivaltaneet minuuden merkityksen itselleen (tai ovat hankkineet useammankin minuuden (https://www.kirkkojakaupunki.fi/-/vuosien-varrella-ehtii-elaa-monena-minana)).  Ihmiset elävät yhä enemmän itselleen ja itsekseen. Sinkkutaloudet ovat yleistyneet Suomessa viimeisten 20 v aikana (http://www.talouselama.fi/uutiset/suomessa-on-yli-miljoona-sinkkutaloutta-ss-maara-lahes-kaksinkertaistunut-6535905). Toisesta ihmisestä huolehtiminen tai oman yhteisön, esim. suvun, asioista ei enää olla niin kiinnostuneita. 

Yksiöllisyyden ylikorostuminen näkyy myös omassa työssäni. Sairaaloissa tärkeä potilasturvallisuusnäkökulma on potilaiden suojaaminen infektioilta sairaalahoidon aikana. Tässä henkilökunnan oma rokotussuoja on ensiarvoisen tärkeää: tiedetään että esim. influenssa voi tarttua tehokkaasti henkilökunnasta potilaaseen ja pahimmassa tapauksessa tappaa huonokuntoisen potilaan. Siitä huolimatta minulle on aina yllätys se, että jotkut hoitajat kieltäytyvät rokotuksesta.  Ymmärrän jos on allerginen rokotteelle, mutta muita syitä en ymmärrä. Minusta on itsestään selvää, että yritetään kaikin keinoin välttää aiheuttamasta potilaalle vahinkoa. Kaikille se ei ole ollut selvää ja siksi lainsäätäjien on ollut pakko kirjata velvoite uuteen tartuntatautilakiin (1227/2016).
Meillä vastuullisuus toisista on hämärtynyt samalla kun yksilön oikeuksista kiinni pitäminen on ylikorostunutta. En tiedä mistä tämä kumpuaa. Ainakaan se ei ole eurooppalaista, Ranskan vallankumouksen perintöä.   Ja ainakin japanilaisessa kulttuurissa yksilö ei mene yhteisön edelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

”Tämä riitti minulle ” – miesten arvomaailma muutoksessa

Financial Times julkaisi alkuvuodesta 2024 tutkimuksen eri maiden nuorten arvoista. Sen mukaan miesten ja naisten arvot ovat erkanemass...