torstai 25. heinäkuuta 2024

Maailma on nyt valmis. Ei ihan.

Länsimaissa on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita tasa-arvon edistämisessä. Keskeisiä saavutuksia ovat sukupuolten tasa-arvo työelämässä, LGBTQ+ -ja etnisten vähemmistöjen, vammaisten oikeudet, perhevapaajärjestelmä sekä tasa-arvoinen terveydenhuolto. Erityisesti tehtävää on edelleen syrjinnän ja rasismin saralla, LGBTQ+-yhteisön oikeuksissa, vammaisten henkilöiden esteettömyyden suhteen, sosioekonomisten erojen suhteen sekä koulutuksen tasa-arvossa.

Viimeisten 10 vuoden aikana LGBTQ+ -yhteisön asema on parantunut merkittävästi monilla alueilla länsimaissa. Samaa sukupuolta olevien avioliitot ovat mahdollistuneet useissa länsimaissa.  Syrjinnän vastainen lainsäädäntö on otettu käyttöön monissa maissa. LGBTQ+ -yhteisön näkyvyys mediassa ja populaarikulttuurissa on kasvanut. Monissa maissa on otettu käyttöön politiikka, joka edistää LGBTQ+ -yhteisön yhdenvertaisuutta työelämässä. Nämä saavutukset ovat merkittäviä askelia kohti yhdenvertaisempaa yhteiskuntaa. Voidaankin kysyä, onko maailma jo valmis?

Viime vuosien Pride-tapahtumat ovat länsimaissa korostaneet LGBTQ+-yhteisön vähemmistön kuten transihmisten oikeuksia. Lisäksi tänä vuonna mukaan on tullut poliittinen agenda Palestiinan puolesta iskulauseella Gays for Palestine.  Sen sijaan eräs tärkeä työsarka on jäänyt kokonaan paitsioon.

Homoyhteisöillä olisi paljon työtä islamilaisen maailman homoihin kohdistaman syrjinnän vastustamisessa. Siitä ei kuule missään mielenosoituksissa eikä kukaan ei ole uskaltanut sanoa siitä mitään.  Nyt kun länsimaissa oikeudet homoille on jo pitkälti saatu, olisi aika siirtyä seuraaviin vakaviin asioihin - kuten islamiin. Gays for Palestine voi olla tärkeä agenda, mutta vielä tärkeämpää on puuttua islamilaisissa maissa olevaan homojen syrjintään ja vainoon. Homoseksuaalisuus on edelleen rikos 68 maassa, ja kuolemantuomion siitä voi saada Nigeriassa, Somaliassa, Sudanissa, Iranissa, Saudi-Arabiassa ja Jemenissä.  

10 v sitten Tukholman Pride-kulkueen lakanassa oli piirros, jossa Iranin homot oli kuvattu kaltereiden takana. Sellaista ei sittemmin ole näkynyt missään. Islamilaisissa maissa on käynnissä systemaattinen homojen vaino. Me voimme olla ylpeitä omista saavutuksistamme perusoikeuksiemme saralla, mutta emme saa unohtaa niitä, joilla ei ole oikeuksia ollenkaan.

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Maailma on nyt valmis. Ei ihan.

Länsimaissa on saavutettu merkittäviä edistysaskeleita tasa-arvon edistämisessä. Keskeisiä saavutuksia ovat sukupuolten tasa-arvo työelämä...